5:2 Dieten

5:2-dieten är lättare att följa än många andra dieter. Du äter precis vad du vill, du kan fortsätta med din vanliga mat. Alla dagar i veckan. Men 2 dagar i veckan äter du bara lite: 500 kcal/dag för kvinnor, och 600 kcal/dag för män. De 2 dagarna ska inte ligga efter varandra; de flesta 5:2-are fastar måndagar och torsdagar.

Det enda svåra med 5:2 dieten är att begränsa sitt ätande under de två ”magra” dagarna. De första veckorna är viktiga, för du ska bilda en vana. De som har kört 5:2 säger att efter 3 veckor vänjer sig kroppen vid den nya rytmen, och sedan blir det mycket lättare att följa den. Har man inte gett det 3 veckor, så har man inte kört 5:2 dieten alls!

Det fina är att du redan de första veckorna går ner ett par kilo. Det är lättast att tappa kilon de första 2 veckorna eftersom kroppen då gör sig av med vatten och kolhydrater.

Att hålla vikten och fortsätta gå ner därefter hänger på din disciplin och motivation så berätta gärna om ditt mål för familjen och för några av dina närmaste vänner, det ökar din motivation. Du måste hela tiden kunna svara dig själv: varför vill jag göra det här?

Tips! Skriv ner dina mål så du har dem lättillgängliga, t ex på mobilen eller varför inte på en A4-sida som du sätter upp i köket, väl synlig!

Hur ska jag klara de 2 fastedagarna?

Till exempel: till frukost äter du filmjölk med goda flingor och röda vinbär, och sedan kaffe. Nu kommer det svåra, att inte småäta före nästa måltid.

Se till att det inte ligger god choklad eller kakor i godisskåpet! När hungern gör sig påmind så dricker du en kopp gott te eller vatten eller fruktdryck (ca 45 kcal i ett glas). Eller äter gurka, sallad eller tomat – det är nyttigt och innehåller minimalt med kalorier.

Sedan äter du middag runt klockan fem - sex. Du kan äta allt möjligt, men endast i begränsad mängd. Det bästa är om majoriteten av energin kommer från protein, t ex nötkött eller fisk är rikt på protein. Med Nutris kan du enkelt se om en matvara är proteinrik genom att trycka på stapelikonen intill matnamnet.

Det gäller att inte fuska med kalorierna, så lägg in den planerade middagen i Nutris och se till att kalorierna stämmer; totalt 500 kcal för hela dagen, absolut inte mer (eller 600 kcal för män). Först när du får kalorierna att stämma, så börjar du äta.

Det kan kännas tufft, du vill kanske äta lite mer? Men då kan du tänka så här:

Imorgon till frukost kan jag äta som vanligt igen, och då blir det en macka med mitt älskade müslibröd, kallrökt lax, dill och sallad! Och en till macka med min älsklingsost! Och efteråt en cappuccino!

De övriga fem dagarna äter du som vanligt. Men du ska inte överäta för då kommer det inte att fungera. Om det händer någon gång att du är bjuden på middag på en torsdag, då flyttar du bara fastedagen till dagen efter.

Så enkelt kan det vara att följa 5:2 dieten. Du får se: finns motivationen, så fungerar det! Nutris hjälper dig att hålla koll på kalorierna så att du inte fuskar.Till startsidan

LCHF

Modern genforskning tyder på att olika dieter passar för olika människor. Varje människa är unik, har sin egen genuppsättning, sin egen ämnesomsättning och sina egna preferenser. De självutnämnda experter som predikar om den enda och sanna dieten för alla har helt missat den detaljen.

En del människor lyckas bara gå ner några få kilon på en fettsnål diet och får dessutom sämre blodsockervärden. Andra mår illa av för lite kolhydrater, och mycket mättat fett kan vara skadligt för hjärtat. Men om du vill testa en lågkolhydratdiet, typ LCHF (som liknar den amerikanska Atkins-dieten), vad är fördelarna?

Fördelar med LCHF

Nackdelar med LCHF

Om du följer en lågkolhydrat diet så är det lämpligt att du lägger in all din kost i Nutris. Med Nutris Premium så ser du om några viktiga näringsämnen fattas.

Och för säkerhets skull bör du även konsultera med din kostrådgivare och/eller läkare.

Hur ska jag äta med LCHF?

Det är en diet där huvuddelen av näringsintaget kommer från fett och protein, och inte från kolhydrater. Drick gärna mycket vätska, men var sparsam med alkohol. Principiellt är det ganska enkelt att följa dieten.

Du äter:

och avstår ifrån:

Det finns flera varianter av LCHF, och fettprocenten mellan dessa kan variera kraftigt. I Nutris har vi lagt in följande: Fett 70 % Kolh 15 % Prot 15 %

Det finns också mycket extrema LCHF-varianter, t.ex. Strikt LCHF, där maximalt 2 % av energiintaget ska komma från kolhydrater. Om man äter 1600 kcal om dagen innebär det alltså att man maximalt kan äta 8 gram kolhydrater per dag. Men i Nutris kan du välja en variant som passar just dig, välj bara ”Egen diet” och sätt procentvärdena som du vill.

Om du är inloggad så kan du välja LCHF dieten i Nutris här.

Lycka till!Till startsidan

Isodieten

Vill Du prova LCHF eller någon annan fettrik diet, men klarar Du eller vill Du inte äta så lite kolhydrat och så mycket fett som dessa dieter kräver? I så fall är du inte ensam om det. Det är ju långt ifrån alla som vill ställa om sin kropp och äta så mycket fet mat. Misströsta inte, du kan testa isodieten istället!

Isodieten är "snällare" mot bantaren, då den innebär att du får 33% av energin från kolhydrater, 33% från fett och 33% från protein. "Iso" betyder "lika" på grekiska och syftar till att kalorierna är jämt fördelade mellan kolhydrater, fett och protein. Isodieten kom för några år sedan och beskrevs som ”den optimala dieten”, en sorts balanserad lågkolhydratdiet. Men omställningen från tallriksmodellen blir ändå markant, så det är inte säkert att alla klarar av den.

Isodieten skiljer sig något från andra dieter som oftast bara fokuserar på att gå ner i vikt på kort tid. Det innebär ofta att viktminskningen sker på bekostnad av hälsan. I isodieten har man försökt vända på det. Här sätter man istället hälsan främst och fokuserar på att ge kroppen allt som den behöver för att fungera optimalt: Hålla sig frisk, pigg och maxa kroppens mentala och fysiska funktion. Viktminskningen blir då automatiskt en härlig bonus utan att du behöver känna att du kämpar eller försakar något. Med andra ord: isodieten är ett försök till helhetstänk.

Du ska äta vanlig mat, mat som du tycker om. Men: du får tänka på att utöver den speciella energibalansen (dvs. 1/3 av energin från fett, 1/3 från kolhydrat och 1/3 från protein) så handlar det om lågkolhydratkost med hög kvalité, kolhydrater med lågt GI (dvs. mest långsamma kolhydrater), bästa tänkbara fettkällor, mycket näring och mindre kalorier, ät regelbundet, inga tillsatser, rena och naturliga råvaror. Hur ska jag göra för att välja en så pass hälsosam mat? - tänker du.

Tips!

Den kropp du har idag är ett resultat av dina gener och av den livsstil du har och har haft. Gener kan du inte inte göra så mycket åt, men väl åt livsstilen!

Vill du ha en annan kropp, en slankare, piggare, friskare och mer funtionell kropp så behöver du också leva på ett annat sätt. Vill du sen behålla den nya kroppen så måste du också behålla den nya livsstilen. Då gäller det att se till att det är en livsstil som du gillar att ha och kan njuta av under tiden. Isodieten är sund och du kan använda den hela livet.

Om du är inloggad så kan du välja Isodieten i Nutris här.

Lycka till!Till startsidan

Medelhavskost

Man har upptäckt att bönder på Kreta löper betydligt mindre risk för att få cancer eller hjärt-kärlsjukdomar, de två vanligaste dödsorsakerna i västvärlden. Sedan har man forskat för att undersöka om det är kretaböndernas kost som är huvudorsaken till deras förnäma hälsa, eller om det finns något annat som döljer sig bakom.

Idag finns ett mycket starkt vetenskapligt stöd för att Medelhavskosten är precis så bra som det verkar när det gäller din hälsa och att undvika sjukdomar av olika slag.

Medelhavskosten innebär att du äter:

Och undviker:

Dessutom går man ofta ner i vikt med medelhavskosten, eftersom den är mindre energität och innehåller mer fibrer. Du kan läsa om en mindre studie (31 personer) på det temat här.

Hämta inspiration till recept för medelhavskost här.Till startsidan

Kontakta oss


Skicka
Tack för din förfrågan. Vi kommer kontakta dig inom kort.